söndag 1 december 2013

ettusenniohundratrettionio - OM feminism

Det senaste åren har feminism blivit ett ämne som det pratas om överallt. Jag är feminist, och det är inget dåligt med att vara feminist för det handlar om att kämpa för jämlika rättigheter bland alla sorters kön/människor/etniciter osv. Tyvärr finns det människor kallar sig feminister på ett sätt som gör att många som inte riktigt vet vad feminism handlar om tror att det bara är manshatande kvinnor som bara vill köra upp en hårig armhåla i nyllet på dom, men det är ju faktiskt inte så. Alla borde vara feminister. Här är några anledningar till varför jag är feminist (inspirerat av bloggar etc):

Jag är feminist för att… Jag vill kunna gå i boxning för att det är kul och inte behöva ha i baktanken att ”bra att jag lär mig slåss ifall någon skulle försöka våldta mig”.
Jag är feminist för att… killar ska inte ses som ”kungar” när de ligger runt om samma sak gör tjejer till ”slampor”.
Jag är feminist för att… flera killar kan våldta en tjej men ändå inte bli straffade för att hon inte ”sa nej” fastän hon låg helt passiv och skräckslagen.
Jag är feminist för att… jag inte ska ses som sämre på något på grund av att jag är tjej (seriöst.. pga att jag föddes med en vagina och inte en penis?!).


Jag är feminist för att… det är tillåtet att skapa sidor på facebook där man skriver om hur ”kvinnor ska gå tillbaka till sin plats i köket där de hör hemma”.
Jag är feminist för att… folk frågar om man har PMS om man blir upprörd och/eller vågar säga ifrån.
Jag är feminist för att… jag senare i livet kanske ska göra lika mycket arbete som en av manligt kön men tjäna mindre pengar.
Jag är feminist för att… vi lär flickor hur de ska undvika att bli våldtagna istället för att lära pojkar att de inte ska våldta.

Jag är feminist för att… jag vill kunna gå hem själv när det är mörkt ute utan att behöva stänga av musiken och ständigt kolla mig bakom ryggen för att inte vara förföljd av någon.
Jag är feminist för att… jag tycker att alla oavsett kön/hudfärg, sexualitet/socialklass osv ska ha samma rättigheter gällande ALLT.
Jag är feminist för att… american apparel säljer en skjorta där den kvinnliga modellen står halvnaken för att sälja medan den manliga står påklädd och helt vanligt.
Jag är feminist för att… killar kan fisa/rapa bete sig allmänt ofräscht och skylla på att de är män, men det är fruktansvärt äckligt om en tjej gör det.


Jag är feminist för att… det finns fotboll och sen finns det damfotboll.
Jag är feminist för att… det nästan bara står om kvinnor i genushistoria-kapitlet i vår historiabok, men knappt annars.
Jag är feminist för att… jag vill inte behöva tänka på om han gillar hur jag har mitt hår, hur jag klär mig eller hur jag sminkar mig mer än hur jag beter mig och agerar.
Jag är feminist för att… jag vill kunna berömma mina kompisar utan att de säger ”haha dagens skämt” eller ”sluta”.
Jag är feminist för att… män får bestämma om en kvinna ska få göra abort eller inte i vissa länder.


Jag är feminist för att det är fan inte kul med sexistiska skämt (varken manliga eller kvinnliga!) 
Jag är feminist för att… jag vill kunna berömma mig själv. Jag vill kunna säga ”jag är bra på att sjunga”, ”jag har snygga vader” eller ”jag älskar mitt hår idag” utan att tro att jag är självgod eller egoistisk.
Jag är feminist för att… när man inser vad det innebär finns det inget annat alternativ.
Jag är feminist för att… för många tror att det handlar om att kvinnorna vill ta över makten – fastän det handlar om att människor vill att det ska vara jämställt.
Jag är feminist för att… någon skriver att de ”inte är feminister för att de har en hjärna”.


Jag är feminist för att… någon skriver att de hellre skjuter sig i skallen än kallar sig själv feminist.
Jag är feminist för att… feminister innan mig drivit igenom kamper om abortlagar, sexualupplysning, rätten till preventivmedel, våldtäktslagar, rätt till arbete, högre lön, föräldraledighet för pappor, lagen om kvinnofridskränkning, barnomsorg och rösträtt som vi inte bara kan slänga bort nu.
Jag är feminist för att… jag vill göra vad jag vill med min fitta.
Jag är feminist för att... ordet måste neutraliseras, feminism är ingen ond extremistgrupp värd att driva med eller förlöjliga, utan enbart en ideologi som stöder kvinnors rättigheter.

Jag är feminist för att... folk verkar tro att det handlar om att vara för-kvinnor och anti-män, och ingen verkar fatta att det handlar om att vara schysst och respektera alla, oavsett kön.

I'm a feminist because:
-I want to do boxing because it's fun, not to think "this is good to know in case someone tries to rape me".
-Girls who sleep around are sluts but guys become kings.
-Several guys can rape one girl and not get sentenced cause she didn't "say no" cause she was too scared to say anything.
-I don't want people to think I'm worse at something cause I'm a girl (seriously.. cause i have a vagina and not a penis?!)
-You can create a page on Facebook where people write how people should "go back to the kitchen where they belong".
- People ask if you have PMS if you're upset and/or speak up.
- I, later in life, don't want to do the same amount of work as someone with a penis and get paid less.
-We teach girls how to not get raped instead of teaching boys not to rape.
-I want to be able to go home alone at night and not be freaking scared I'm gonna get raped.
-Everyone no matter what gender/ethnicity etc should have equal rights.
-American apparel can have sexist commercial with naked girls but not naked boys.
-Guys can burp and fart all they want and blame it on them being men, but it's disgusting if a girl does the same thing.
-There's soccer, and then there's ladies soccer.
-Our history book only talk about women in the gender chapter but barely in any other chapter.
-I don't want to think about if the guy I like likes my looks more than my personality.
-I want to be able to give compliments to my friends without having them say "haha that's a joke" or "stop it".
-Men can decide if a woman can have an abortion in some countries.
-Someone says they'd rather shoot themselves rather than call themselves a feminist.
-Feminists before be fought battles about abortion laws, sexual education, the right to contraception, rape laws, the right to work, higher salary, parental leave for fathers, the right for women to vote etc so we can't just stop now.
-I want to do whatever I want with my pussy.
-The word feminism needs to be neutralized, it's not an evil extremist group host to mock, but an ideology supporting women's rights.
-People seem to think it for-women and anti-men, and a lot of people seem to not understand it's about being nice and respectful to everyone, no matter what gender etc you are.

2 kommentarer:

 1. Hey! That Fuck gender roles is my art and I would appreciate that you would put a link to my page somewhere visibly on this post. Thank you. http://birdblinderdraws.tumblr.com/post/60380565828

  SvaraRadera
 2. Rekommenderar för orgasm!
  Kamagra www.intimleksaker.com
  Sexleksaker www.intimleksaker.com
  Sex Toys www.sextoyonlinestore.com
  Kamagra www.kamagra.dk

  SvaraRadera